Å studere på Hawaii

Processed with VSCOcam with f2 preset

I dag våknet jeg opp med en forkjølelse, noe som selvfølgelig alltid skjer midt oppi Midterm-kaoset og rett før en ferie. Vi er nemlig kommet til midten av semesteret her, noe som betyr midtveis-eksamener denne uka, men det betyr også at vi har Spring Break i vente neste uke. Derfor tenkte jeg å ta muligheten nå, sengeliggende som jeg er, til å fortelle litt hvordan det er å studere her på Hawaii, og i USA generelt. Det er nemlig nokså annerledes enn å studere i Norge, og nå som jeg har litt erfaring fra begge deler – hvorfor ikke dele?

I Oslo studerte jeg ett år  Populærmusikk med sang som hovedinstrument på Westerdals. Ingen tok fravær ved forelesningene, ingen brydde seg om hva du holdt på med bare så lenge du møtte opp til eksamen.  Det passet meg egentlig utmerket det året, så jeg melket det så mye jeg bare kunne. Her i USA er det ganske så annerledes. Her styrer professoren i faget alt som har med fravær, karaktergivning og slike ting å gjøre. I løpet av de første forelesningene i faget får man utdelt et såkalt Syllabus, hvor “reglene” for faget står: hvor mange poeng man får for hver oppgave, om professoren velger å ta fravær, hva man må lese til hver time, oppsett og plan for semesteret og hvordan det er forventet at man oppfører seg i timen. Jeg har for eksempel en professor som elsker å gamble (noe som forøvrig er ulovlig på Hawaii, hmm…), så han har valgt at det hver eneste time er mulighet for å ha en prøve, så lenge han vinner spillet. Han tar med seg enten en kortstokk, mynt eller terning til timen, velger studenten som kom sist inn i klasserommet og innleder et spill med han/hun. Vinner professoren, har vi prøve – vinner studenten, har vi ikke. 50/50 sjanse.

Som jeg skrev så får man poeng (credits) for hver ting man gjør her, og sluttkarakteren baseres på disse poengene. Som et eksempel kan jeg ta frem Mass Media, hvor det er mulig å få 700 poeng totalt i faget. Her teller småprøvene jeg har hver uke 10 poeng hver, mens midtsemester-eksamenen (ferdig med den i dag, wohoo!), eksamen og eksamensoppgaven min teller 100 poeng hver. Jeg kan også få 50 poeng for deltakelse i timene og 50 poeng for en presentasjon jeg skal ha om et par uker. Det er også opp til professoren om han/hun er villig til å gi ekstra poeng (extra credits), som for eksempel kan være å gå på en ekstra forelesning eller å skrive en ekstra oppgave. Når semesteret er over og alle oppgaver er gjort, legges alle poengene sammen og man får karakter utifra en karakterskala som også er avklart på forhånd i syllabuset. I Mass Media må man for eksempel ha 94-100 poeng for å få en A, 90-93 poeng for å få en A- og 86-89 poeng for å få en B+. Jeg legger selvfølgelig ikke lista lavere enn det! 😉

Som du kanskje forstår, så kreves det litt mer å være student i USA enn det det er å være student i Norge. I hvert fall synes jeg det. Jeg skal helt ærlig innrømme at jeg ikke hadde planer om å være superstudent dette halvåret, men heller nyte tiden på Hawaii. Da jeg innså hvordan skolesystemet her fungerer, forsto jeg jo at jeg faktisk måtte jobbe litt også. Men det hele kommer an på hvor flink man er til å planlegge, og jeg får stadig vekk kommentaren “Hvorfor har du ingen lekser du må gjøre, Ine?”. Vel, det hele handler om struktur og planlegging, og jeg bruker heller et par timer ekstra på en tirsdag på å lese, enn å for eksempel måtte sitte en lørdag. Og her har man jo faktisk muligheten til å ta med boka på stranden, min favoritt-ting med å studere på Hawaii! 😉

Still meg gjerne spørsmål! 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s